TVS Akula 310 Concept, Sportbike Pertama Dari BMW


TVS Akula 310 Concept, Sportbike Pertama Dari BMW yang di asaskan dari model G310R yang telah pun di lancarkan November 2015 (Masih belum memasuki pasaran Malaysia lagi). Di bangunkan dengan kerjasama TVS Motor berpangkalan di India adalah bertujuan untuk bersaing dengan agresif dari syarikat KTM, Benelli, Ducati dan Big Four Jepun, yang semuanya secara agresif telah masuk ke pasaran Asia yang pesat berkembang dengan kemasukkan model sports 250-400cc mereka. Dengan 313cc dan kuasa 34bhp terhasil dari enjin satu silinder, casis keluli tiub, brek dan suspensi moden, BMW G310R akan di jual di Eropah dan juga pelbagai pasaran Asia.

Lebih menarik setelah penghasilan G310R, dengan kerjasama dari TVS Motor dan BMW Mottard yang telah bersetuju untuk membangunkan model baru bersama, di Ekspo Auto di Delhi, India, TVS melancarkan model konsep Akula 310, yang juga telah di reka dan di bangunkan dengan kerjasama BMW Motorrad. Motor ini mungkin mula di jual di India, di Asia dan Eropah mungkin menjelang akhir tahun ini. 

Eropah akan mendapatkan versi jenama BMW, walaupun gaya, enjin, casis dan bit lain tidak akan berubah. Seperti yang anda boleh lihat, TVS Akula 310 merupakan isnpirasi gaya dari superbike BMW S1000RR, manakala nama 'Akula' adalah merujuk kepada Akula kapal selam berkuasa nuklear yang di buat di Rusia.


TVS-BMW masih belum mengeluarkan butiran spesifikasi teknikal terkini, tetapi jika anda lihat dengan teliti, Akula seolah-olah mempunyai casis tiub keluli jejari (dengan sub-frame aluminium di bahagian belakang) yang tidak sama yang di gunakan pada G310R itu. Roda, monoshock belakang dan fork USD hadapan seolah-olah telah di pinjam dari G310R, dan Bodywork ini agak jelas di ilhamkan oleh S1000RR. 

TVS Akula 310 merupakan model konsep yang wujud buat masa ini, walaupun terdapat banyak pengunaan carbonfibre, ini bukanlah sebagai komponen pengeluaran sebenar. Terdapat juga panel instrumen digital sepenuhnya, kamera giro pengeluaran sepenuhnya pasti mempunyai sistem ABS Bosch terkini.

Apabila model baru sportsbike TVS Akula 310 ini akan di jual pada penghujung tahun ini, ia pasti boleh menjadi mimpi ngeri bagi mesin seperti KTM RC390, Yamaha R3, Honda CBR300R, Kawasaki Ninja 300, Benelli Tornado dan GSX- akan datang Suzuki R250. Nampaknya persaingan akan lebih sengit untuk model motorsikal 250cc ke atas tahun 2016 ini. Tunggu untuk maklumat lanjut!

Related Posts

Load comments

Comments