9 Tips Menunggang Superbike Dengan Selamat

9 Tips Menunggang Superbike Dengan Selamat? Anda ada Superbike? ke memang dah ada...  adalah, kalau ye tahniah kerana anda memiliki motosikal moden yang di cipta dalam reka bentuk bergaya, enjin berkuasa untuk kelajuan dan pecutan pantas. 

Tidak seperti motosikal biasa, superbike tidak hanya di gunakan untuk berulang-alik tetapi juga sebagai medium pengalaman menunggang yang lebih baik dan memberikan pengalaman yang jauh lebih hebat dari motorsikal biasa. 

Cara menunggang superbike memerlukan latihan berterusan, kerana ia adalah berbeza daripada pengendalian motorsikal biasa. Radius membelok lebih besar dan lebih sukar untuk bergerak dan mengawal pada kelajuan yang rendah, terutamanya di kawasan sesak.

Pada pusingan U, langkah berjaga-jaga sangat penting dan apabila kelajuan melebihi 40 kmsj, superbike sangat hebat di tunggang.

9 Tips Menunggang Superbike Dengan Selamat

Tidak di nafikan menunggang superbike memang hebat, tetapi jangan lupa kelajuan boleh mengkhayalkan anda dari memikirkan soal keselamatan.

Sejak kebelakangan ini kemalangan melibatkan penunggang superbike di Malaysia agak membimbangkan, melihat kepada trend itu, berikut adalah 9 tips menunggang superbike dengan selamat terutama pada penunggang baru.

9 tips menunggang superbike dengan selamat


1. Konsentrasi & Tumpuan


Superbike menuntut tumpuan besar daripada penunggang kerana Superbike mampu mencapai kelajuan yang sangat tinggi dalam masa beberapa beberapa saat. Oleh itu, tumpuan adalah penting untuk mengelakkan sebarang kemalangan jalan raya.


2. Pakaian Keselamatan / Riding Gear


Adalah penting untuk memakai pakaian keselamatan atau Riding Gear sebelum menunggang superbike. Sebab itu pentingnya panduan pemakaian keselamatan penunggang motorsikal untuk melindungi semasa menunggang tapi juga semasa berlaku kemalangan. 

Kelajuan Superbike adalah tinggi dan pada kelajuan tinggi serpihan batu, kayu dan zarah lain dari jalan raya boleh terbang dan terkena pada penunggang dan pada Superbike. Walaupun kecil tetapi risiko tetap tinggi. Seperti kata bekas juara dunia Mick Doohan " Not wearing right gear is like wearing nothing ".

3. Pembelajaran & Pengalaman


Sebelum menunggang superbike, penting untuk anda bermula dengan motorsikal yang berkuasa lebih rendah. Ini akan membantu anda mengumpul pengalaman dan kemahiran untuk menunggang superbike yang lebih berkuasa.

Juga belajar tentang superbike ini dari mereka yang lebih terdahulu berpengalaman, menonton acara motorsikal, dan juga sentiasa berinteraksi bertukar pandangan. Pengetahuan ini akan sangat membantu untuk menunggang dengan lebih yakin.

4. Belajar Menunggang Dengan Lancar


Tunggangan yang lancar adalah apa yang orang mahu dari superbike selain dari keseronokkan. Segalanya tentang pengalaman menunggang yang lebih baik. Di nasihatkan menukar gear dengan lebih lancar dan kawalan brek lebih tepat.

Pecutan dan nyahpecutan yang mendadak secara mengejut boleh menyebabkan superbike tergelincir dan mengakibatkan kemalangan besar.

5. Berhati-Hati Di Mana Sahaja Anda Menunggang


Menunggang superbike di kawasan aliran traffik yang sibuk bukanlah perkara mudah. Superbike boleh membrek dan berhenti lebih baik untuk mengelak dari kenderaan lain yang sentiasa berhenti secara mengejut.

Ini kerana kenderaan lain tidak boleh berhenti secepat superbike, dan risiko terjadi kemalangan di waktu aliran trafik sibuk adalah sangat tinggi, dan ini menuntut tumpuan tunggang yang tinggi.

6. Penyelenggaraan Superbike Secara Berkala


Pastikan superbike sentiasa dalam keadaan baik. Sentiasa periksa supaya tidak terdapat mana-mana komponen superbike yang longgar atau rosak, seperti tayar, rantai, mentol lampu, brek dan lain-lain yang boleh mengangu kelancaran semasa menunggang.

Anda di nasihatkan supaya sentiasa memeriksa keadaan superbike setiap kali ingin memulakan perjalanan.

7. Bahan Api Yang Bagus


Komponen superbike adalah sangat mahal dan perlu di jaga. Pastikan bahan api/petrol yang anda gunakan dari kualiti yang terbaik seperti Ron97. Pastikan juga cecair penyejuk/coolant dan minyak enjin sentiasa mencukupi. Penggunaan bahan api yang tidak betul boleh merosakkan enjin superbike.

Manfaatkan pengunaan buku log untuk mencatatkan perjalanan superbike anda, buku log bukan sahaja untuk mengetahui bagaimana mahal penyelenggaraan superbike, tetapi juga membantu mengetahui keadaan enjin. Enjin supebike yang berfungsi dengan baik akan menggunakan bahan api yang lebih rendah.

8. Sentiasa Hidupkan Lampu "Low Beam"


Lebih baik menghidupkan lampu rendah supebike anda walaupun pada waktu siang. Ia membantu pemandu kenderaan-kenderaan sedar kewujudan superbike anda terutama di kawasan trafik yang sesak.

9. Perlahan Apabila Di Perlukan


Ingat bukan semua pengguna jalanraya menunggang superbike. Oleh itu, mereka akan bergerak pada kelajuan tertentu. Di kawasan yang sesak atau kawasan tumpuan orang ramai, sentiasa perlahankan superbike anda supaya anda dapat bersama pengguna jalanraya yang lain melancarkan perjalanan. 

Note: Jika anda merasa maklumat ini berguna sila berkongsi pada rakan-rakan. Jika anda mempunyai maklumat tambahan mengenai bagaimana untuk menunggang superbike dengan selamat, sila berkongsi di ruangan komen di bawah.

Related Posts

Load comments

17 Comments

 1. nak tambah,kalau boleh guna exhaust yang bunyi kuat.

  ReplyDelete
 2. respond kenderaan lain dgn penungang supebike...bagi laluan atau selalu blok aliran suerbike?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ini masalah mentaliti penguna jalanraya di Malaysia, memang pemandu kereta kurang peka dengan kelajuan superbike

   Delete
 3. Salam tuan.. sy teringin untuk memiliki sebuah sportbike..dan merancang utk membelinya dalam tahun ini. Yg menjadi masalah sy skrg ialah sy terlalu takut akan kelajuan. Baru 120km/j dah membuatkan sy berdebar.. apa pandangan dan nasihat tuan kepada newbie mcm sy utk mengatasi perasaan takut itu. Terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakai helmet full face

   Delete
  2. pkai rollerblade jelah bro. noob

   Delete
  3. tak salah mula dengan model 250cc, belajar dari kelajuan sekurang2nya 100kmj kemudian bila sudah yakin , tingkatkan kelajuan sedikit demi sedikit

   Delete
 4. Kalau 120kmh pun dah seram sejuk, better jangan membazir RM anda beli superbike.

  Berlatih full speed Honda EX5 kat highway dulu ya.

  ReplyDelete
 5. boleh ke superbike pakai ron95 ? dalam manual book kate boleh ade keburukan ke ?

  ReplyDelete
 6. Tak di galakkan pakai ron95, better ron97 ke atas

  ReplyDelete
 7. Berapakah minimum cc utk dikategorikan sebagai Superbike?

  ReplyDelete
 8. 250cc ke atas, tapi ada kategori tertentu selain superbike, cth superpsorts

  ReplyDelete
 9. Tip no 9 sangat betul - sesuaikan kelajuan motosikal dengan aliran trafik, amat berguna bagi daily riders

  ReplyDelete
 10. Motosikal 499cc dan ke atas baru dipanggil / digelar motosikal berkuasa tinggi...

  ReplyDelete