Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi. Pada artikal yang lalu, Yamaha telah mengumumkan versi terbaru 135LC Extreme Spirit dan 135LC SuperSport 2014.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Kini gambar, spesifikasi dan harga asas rasmi telah di keluarkan untuk makluman kepada seluruh peminat 135LC.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Di kuasakan enjin 135cc sejukan cecair, dengan ciri-ciri keselamatan dan teknologi yang baik, seperti brek cakera depan belakang, roda dengan tayar tubeless.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Gear transmisi 5-kelajuan, silinder DiASil, sensor kedudukan pendikit, footstep belakang yang sporty, suspensi monocross, dan speedometer bergaya dengan suis anti kecurian. Di tambah dengan warna dan grafik terbaru yang bercahaya.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

LC135 Extreme Spirit 2014 dengan sistem klac manual dalam pilihan warna hitam, kelabu dan perak/biru di datangkan pada harga asas RM 6,988, manakala versi LC135 Super Sport 2014 dengan sistem gear-auto dalam pilihan warna merah, putih dan biru-hitam di datangkan pada harga asas RM 6,318.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Harga tidak termasuk yuran pendaftaran, cukai jalan dan insurans. Untuk lebih jelas, sila ke cawangan pengedar Yamaha yang terdekat.

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Related Posts

Load comments

115 Comments

  1. Super Sport berapa speed?
    Model warna moto gp ada lg ke?

    ReplyDelete
  2. nk beli la LC baru ni, sape nk belanja aku? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe yang tu susah nak tolong dik, mintak parent ke pakwe atau suami je yang boleh tolong belikan

      Delete
    2. Bos..tumpang tye..deposit dlm berape ea ntuk lc?

      Delete
    3. deposit bergantung pada kedai yang letakkan sebenarnya, ada yang 0% deposit pun ada tapi bulanan atau ikat tahunan lama la, sekitar rm2k pun dah boleh keluarkan lc

      Delete
  3. Ape beza yamaha 135lc super sport ngn yamaha 135lc extreme spirit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada di tulis dalam artikal atas tu, bezanya sistem klac manual dengan auto

      Delete
    2. Sy nk tny,lc ES dan SS, Yg mne perfmence lg baik? Sbb de org ckp Lc ES pndek.wlpun de 5 speed..mnta pnjlasan please.......sbb sy nk bli mtr

      Delete
    3. Ada yang beri pendapat model SS dengan sistem kalc auto lagi pickup dari manual, tapi itu bergantung pada selera dan keperluan masing2

      Delete
    4. okay.. skrg ni sy dah guna lc 4speed 2011.. dan sekarang saya nak ambik yg 5s..

      kalau tanya saya, memang saya akan kata yang 5speed lebih baik.

      Delete
  4. Dah pakai dalam 8 bulan..kalau tinggal 2,3 hari memang payah nak start guna starter.. dan topspeed boleh cecah 110-+ je. Ni yang standard punya la model SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah tinggal 2,3 hari memang kena starter kick, enjin sejuk. Top speed dalam 110 itu normal coz cut limit, kena tukar CDI dan setting carb lain kalau nak lebih laju.

      Delete
    2. bro..CDI ape yg sesuai klau nk adjust bgi laju lgi moto lc ni? jenama?

      Delete
  5. spoket biasa bagi lc135 super sport size berapa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heres a table of sprocket combination for reference.
      the stock gear ratio is 2.6 (in bold)
      the 'Above Stock' gear ratio are high speed sprocket combination.
      the lower the gear ratio, the more high speed (top speed, less acceleration)
      the 'Below stock' are low speed sprocket combination.
      the higher the gear ratio the more low speed. (good acceleration, less speed)
      Front teeth | Rear teeth= Gear Ratio
      16 35 = 2.19
      16 36 = 2.25
      16 37 = 2.31
      15 35 = 2.33
      16 38 = 2.38
      15 36 = 2.4
      16 39 = 2.44
      15 37 = 2.47
      16 40 = 2.5
      14 35 = 2.5
      15 38 = 2.53
      16 41 = 2.56
      14 36 = 2.57
      15 39 = 2.6 Stock gear ratio
      16 42 = 2.63
      14 37 = 2.64
      15 40 = 2.67
      16 43 = 2.69
      14 38 = 2.71
      15 41 = 2.73
      16 44 = 2.75
      14 39 = 2.79
      15 42 = 2.8
      16 45 = 2.81
      14 40 = 2.86
      15 43 = 2.87
      16 46 = 2.88
      14 41 = 2.93
      15 44 = 2.93
      15 45 = 3
      14 42 = 3
      15 46 = 3.07
      14 43 = 3.07
      14 44 = 3.14
      14 45 = 3.21
      14 46 = 3.29
      so if you want more top speed than stock settings
      use 14t front and 36t rear
      or 16t front and 41t rear
      if you want more acceleration
      use 13t front and 34t rear
      or 16t front and 42t rear
      BIGGER TIRES (100/80 and up): use the below of 'Stock Gear ratio'
      SMALLER TIRES (80/80 and below): use the above of 'Stock Gear ratio'

      Delete
    2. Salam,
      bro gear ratio ini untuk super sport je ke?
      buleh apply untuk ES skali tak?

      Delete
  6. Oh yer harga market cash leh dpt rm7100 (permatang tinggi), rm7300 (kamunting)

    ReplyDelete
  7. Nk tnye la.. Aku skg tgah bingung nk angkat kapcai mane yg bagus.. Lg pon aku baru nk ceburi bidang permotoran. Kegunaan aku guna motor
    1.jb-kl sebulan 1/2 kali je
    2.ulang alik around kl harian
    3.spare part senang cari
    4.less maintenance problem

    Bole x rider2 kosngsi sikit idea kapcai mane lg bagus. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau untuk long distance better lc bro, coz enjin ada coolant, part pun ok banyak

      Delete
    2. Ok.. Thanks.. Btw klau lc dgn belang mane lg sedap?

      Delete
    3. belang lagi mantap, coz enjin dohc, tapi tak pakai sejukan cecair, just sejukan minyak.

      Delete
  8. LC model 2014 & 2015 ada perbezaan tak selain color?

    ReplyDelete
  9. Bro, baru2 nie sy eksiden bwk laju dlm 80-90 kmj. Syok2 bwk tu tiba2 org ni melintas jln dgn menolak kreta sorong yg pnuh dgn brg. Sbnarnya dari jauh lg npk org nie nk melintas tp ingatkan dia ni nk bagi sy lalu dlu tngok2 dia ni main redah jk. Sy pon apa lgi dlm panik tu terus tekan emergency brek dlm 20-25 meter jg jarak sy dgn org tu sblum tekan brek nasib smpat jgk slowkan moto tapi impak msih berlaku. xde pa2 yg serius berlaku.Org tu ok kreta sorong bengkok kt frame dia. Sy pula jatuh x luka pa2 cuma sakit siku akibat tersiku jln. Motor tersadai kt jalan. Cuma minor dmg side mirror kanan pecah, mudguard depan calar, butang electric starter tercabut (xtau mcmna bendalah kecik tu boleh tanggal), body kiri-kanan xda calar langsung. Cuma lepas kejadian tu rasa lain sikit bila bwk moto tu handle dia kurang responsive rasa mcm keras sikit bila nk pusing. Sy bwk p workshop pomen tu kata kena 'tarik' fork depan, dgn handle bar bengkok sikit tp mcm xda beza pun sy tngok.. so ok laa.. Cuma sy masih rasa xsdp hati (biasalah brg baru lg masih kebaru-baruan.. haha..) so sy nk tnya, adakah dgn eksiden sebegitu akan memberi kesan pada bhgian lain2 pada motor sprti internal enjin kacau, atau brake lari.. Moto lc135 es baru lg kot xsmpai 2 bulan guna ..huhu.. mmg jaga kt motor ni tiap2 minggu cuci dan polish..haha.. Hrp bro boleh reply.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. fork dengan handle bar memang akan bengkok sikit impak dari eksiden berdepan begitu, memang tak nampak di mata kasar tapi boleh dirasa, cth handle yang keras masa membelok,sistem brek depan kena dengan roda depan kena periksa juga kemungkinan ada sedikit bengkok, boleh di katakan pemeriksaan keseluruhan pada sistem suspensi depan perlu, bahagian lain cth internal enjin mungkin tak terjejas.

      Delete
  10. nk tanya harga asas LC ES TU, kalau fh stahun turun x?

    ReplyDelete
  11. Salam..nk tnya nie..sya dh bli lc super sport..then sya ingt nk tukar tayar blakng mto sya kpd size tayar yg besar mcm lc es..sya nk tnya size sport rime kdua dua jnis lc nie sama ke x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, tak ada masalah bro jika nak upgrade saiz tayar belakang yang lebih besar, saiz tak jauh beza sebenarnya, kebiasaan saiz 17x1.4 atau 17x1.6.

      Delete
  12. Harga lc untuk blan feb 2015 ni brapa?? Bolh kongsikn x??

    ReplyDelete
  13. btol ke yg super sport pun ad 5 speed??

    ReplyDelete
  14. Saya baru ambik lc tu. ..ingat nak tukaq dick brek belakang. ..kos dia boleh tahu. .?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain tempat lain harga, harga berbeza dari segi jenama dengan kos upah, yang bos maksudkan tukar tu upgrade ke? kalau nak upgrade kena tukar rim sekali, kos dalam lingkungan rm300

      Delete
  15. Hi...brother...nk tanya...yg Lc 135 supersport tu....apa maksud sistem gear auto ...dan ada klac x lc ni....thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua motorsikal ada sistem klac untuk menukar gear kelajuan, manual klac tu kita perlu kawal klac mengunakan tangan dengan pedal klac yang berada di handle kiri, klac auto lebih tanpa kawalan tangan, sistem klac secara automatik berfungsi apabila anda memasukkan gear.

      Delete
    2. lc 135 supersport 5 speed ke ? bukan lc 135 extremespirit ke yang 5 speed ?

      Delete
  16. Salam..bajet nk amik lc..tiap2 hari sy jln 120km dlm masa 2 jam..sesuai atau x ye sy ambil lc..org ckp xsesuai sbb maintanence tinggi n myk kuat..mnta pencerahan sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sesuai kerana lc di cipta untuk keselesaan jarak jauh juga, maintanance dan pengunaan minyak sebenarnyabergantung juga pada penjagaan motor itu.

      Delete
  17. LC SUPER SPORT MODEL 2015 masih ada warna BIRU ke Tuan TT?
    Apakah upgrade yg dilakukan oleh Yamaha utk LC Model 2015 ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin masih ada, perubahan ringkas, tapi paling ketara gear kelajuan 5 speed.

      Delete
  18. Salam bro.. saya nk tanye psal ekzos utk lc versi ss.. bro boleh suggest x ekzos bunyi yg mcm mane yg sesuai utk saye.. kalu boleh saya nk ekzos tu bunyi sedap sikit dri yg standard punye..tpi x nk yg bunyi kuat sgt.. hrap bro boleh bgi idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba jenama Cj Ipoh, bentuk macam std tapi ekzos aftermarket sebenarnya, bunyi lain dari std

      Delete
  19. Salam bro...saya baru beli motor lc135 auto clutch and tiada disc breake blakang.so, saya nak tanya boleh kah dipasang disc breake blakang and brape kos agaknya? Minta pencerahan...thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, tapi kena tukar rim belakang sekali sebab tapak untuk disc lain, total dalam rm200 ke atas juga termasuk kos, bergantung pada jenama dan cas kedai

      Delete
  20. Salam bro,,,antare LC dgn GT128,,,yg mane lagi bagus utk long distance?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, LC lebih bagus kerana cc besar dan ada coolant

      Delete
  21. salam bro..nk tny ckit ni.br beli 135LC ES.top speed boleh pegi 120km/j je.mcm mn nk bagi laju lg selain tukar CDI,tayar dan spocket?

    ReplyDelete
  22. bro.. dgr skrg lc ss pon ade 5 speed.. klaw ad ss 5 speed.. nk tnye mne lagi baik.. lc es atau ss.. mintak pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 pun bagus bro, tapi pilih yang mana lebih sesuai dari gaya tunggangan sendiri

      Delete
  23. Bro bilahkah lc 150 kelur Dan harganya agak2 berapa

    ReplyDelete
  24. Salam .. nk tanya ..
    Saya nk beli lc 135 2015 yg auto clutch
    Sy student
    So nk tanya pasal cost maintanance moto ni lah
    Mahal ke idok
    Sbb biasa lah student ni duit pun cukup2 makan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, enjin 4 lejang lebih mudah jaga, tukar minyak 4t ikot waktu cth sebulan sekali, jaga air coolant pastikan cukup, rantai dan tayar pastikan sentiasa ok, lampu2 utama juga pastikan sentiasa berfungsi.

      Delete
  25. Assalam bro nak tanya adekah moto lc ni berbaloi dibeli. Sesuai x bawa jarak jauh.
    Saya berkenan ingin membelinyer tahun ini *^▁^* apekah perbezaan 2011 dan. 2014 ?manakah lebih better dibeli? Harga. Sama x hehe maaf kalo banyak bertanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, tak jauh beza sangat, cuma beza sikit je dari warna, grafik dengan gear di tambah ke 5 speed, harga pun dah beza lepas GST ni. Dua2 pun ok bro kalau nak beli.

      Delete
  26. salam perkenalan semua...just nk bgthu kalau nk beli LC cash sila lah ke Sg Besar,Selangor sbb br 3 hari beli LC SS pada harga RM6800(on The Road)

    ReplyDelete
  27. Kalau nk beli Cash pegi kat Sg Besar Selangor..Hanya RM6800 untk LC SS (on the road).

    ReplyDelete
  28. Assalam, bro ! Nak tnya hrga Lc 135 ss skrang brpa ?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum bro..nak tanya lc 135 SS dgn ES apakah beza penjagaannya?mana lagi senang dijaga?berbeza tak dari penjimatan minyak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, tiada beza maintanance dari segi dua model ini, maintanance nih sebenarnya bergantung kepada rider sendiri.

      Delete
    2. Faizal, beza yg dapat dibandingkan.
      ES
      Spring double stand sebelah kiri, jadi kena percikan minyak rantai. Good & bad. Good sebab spring sentiasa berminyak (tak karat la) and bad sebab kotor dgn minyak rantai.

      Delete
  30. Assalam bro.. nak tanya lcES dgn lcSS mana lagi better?.. mana lagi laju? Dan mana lagi sedap bwk? Sbb sye cdg nk angkat sebijik la bro thun ni.. sory kalau bnyk tnye.. sye mmg nkkn pndpt

    ReplyDelete
  31. Klo muka 3.5k.. bulan2 agk brapa nk kna byar utk lc clucth???

    ReplyDelete
  32. salam,,bro..lc extreme spirit dgn super sport mane lbih bgus ek??

    ReplyDelete
  33. Kalo nk feel ride boleh amik LC ES,kalo rase cm kapcai biase boleh amik LC SS

    ReplyDelete
  34. salam..bro kalau nak tukar tayar LC135 SS belakang size 100 sesuai tak & match ngan tayar depan size berapa 80 or 90...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum tukar tengok size lebar rim samada size 1.4 atau 1.6

      Delete
  35. Assalam bro
    LC135 es, sportrim saiz apa ya?

    ReplyDelete
  36. Asslam Bro Adi Arena..sy nk ty sket psal moto 135 lc super sport auto clutch..saya dah pkai moto ni setahun lebih 2 bulan...dari awal pakai saya srvis pkai minyak Motul yg f7ully synthethic...mmg x pernah miss servis every 1000KM..tp bru2 ni moto saya ada rasa mcm x de power bile maintain gear 1 & 2 dgn kleajuan 10-25 KM/H.mcm ada semput2 sikit...nk ckp hal sparg plug mmg setiap kali servis tuka pkai plug NGK standard..carburettor x pernah sentuh langusng dari awal beli sampai skang pkai...cuma bru2 ni saya tuka air filter yg baru..tu je...tpi semput2 sket masih ada jugak..mohon pencerahan dari BRO...

    ReplyDelete
  37. Asslam Bro Adi Arena..sy nk ty sket psal moto 135 lc super sport auto clutch..saya dah pkai moto ni setahun lebih 2 bulan...dari awal pakai saya srvis pkai minyak Motul yg f7ully synthethic...mmg x pernah miss servis every 1000KM..tp bru2 ni moto saya ada rasa mcm x de power bile maintain gear 1 & 2 dgn kleajuan 10-25 KM/H.mcm ada semput2 sikit...nk ckp hal sparg plug mmg setiap kali servis tuka pkai plug NGK standard..carburettor x pernah sentuh langusng dari awal beli sampai skang pkai...cuma bru2 ni saya tuka air filter yg baru..tu je...tpi semput2 sket masih ada jugak..mohon pencerahan dari BRO...

    ReplyDelete
  38. Asalam bro..saya da pkai moto 135 LC jenis super sport auto clutch dkt setahun dah...mulai dari beli smpai skang mmg servis maintain guna minyak MOTUL fully synthetic..tp bru2 ni bila start gear 1 & 2 untuk maiantain speed 10-25 KM/H mcm ada rasa semput2 sket..tp x truk sgt..yelakan saya bwak pon mcm ada rasa x best la..sbb sya mmg x pernah every 1000 KM mesti servis moto siap tuka plug NGK standard..moto ni x pernah setting brg2 dlm x even carburettor pon x pernah kcau..tp sejak bru2 ni tetibe penyakit semput ni dtg walaupun rse semput dia sket..tp mcm x best la..sbb kte dah high budget nk maintain condition dia..so saya mohon pencerahan dari Bro Adi Arena tentang masalah saya ni...please..

    ReplyDelete
  39. elok....SPARK PLUG jgn selalu ditukar....sbb plug bagi api
    biasanya MAINTENANCE UNTUK:
    PLUG= 10,000KM
    OIL 4T ENGINE= +-3000KM

    Sebenarnye x elok kalo selalu tukar plug...sbb setting enjin akan lari...lg satu jangka hayat PLUG biase yg telah dinyatakan diatas...kalo bawah 2000km asyik tukar plug...enjin pun boleh jadi kacau

    ReplyDelete
  40. Slm..sye bru pakai lc super sport..nk tnye..boleh tmbah disc brake blakang ke?

    ReplyDelete
  41. Salam bro dan otai2 semua, sy baru angkat lc 135 4speed
    Colour ( orange/kelabu/hitam) ini version berapa ya? Maaf sy tak tahu lc ni ada berapa version, kelajuan cecah 120km... Jika nak tambahkn kelajuan sikit apa perlu sy lakukan? Kalau boleh tak nak kacau engine risau akan datang bertambah teruk lagi. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lc. baik bro laju giler lps tukar side mirror sebelah kanan kehkeh

      Delete
  42. Salam brader2,nk tnya LC ada brpa model ksemuanya?apa diantara prbezaan yg ketara diantara model2 trsebut?pencerahn brader2 amat dihargai

    ReplyDelete
  43. lc 135 extreme spirit guna sistem fuel injection ke kaburator??

    ReplyDelete
  44. Aku dah angkat LC SS warna merah putih. Ingatkan nak cari stripe GP Edition warna merah. Tp tak tahulah kena ke tak dgn warna coverset ori LC aku ni. Tgk mcm tak kena je sbb coverset ori ni ada 3 warna. Merah putih & hitam.

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum bro. Tumpang tanya.

    Harga Yamaha LC135 Extreme Spirit kat kawasan KL sekarang ni berapa? Agak-agak bro, dalam bape ribu?

    Ingatkan nak beli lepas habis SPM hujung tahun ni. Huhu.

    ReplyDelete
  46. Nk tny...mtor lc es 4gear thn 2008..
    Asalnya...auto ke klas tangan ye? Sy br beli br beli mtor ni..second..mber ckp..klu yg ori..dia auto klas....btl ke?tpi mtor sy ni klas tgn...kompius...

    ReplyDelete
  47. Maybe dah convert tu bro, memang asal auto klac model 2008

    ReplyDelete
  48. Lc135 ES N SS cover front dia sma je kn?rk plih clutch or xde clucth. .ku blur bab da stu kedai ku p tnye tp cina ckp tk sma n dia xtau plak pe tue ES. .ckp full nme pun sma gak. .yg kdai lain ku tnye sma meka ckp. .

    ReplyDelete
  49. 135LC ES dengan SS beza dari segi warna dengan design sticker bro, lagi beza ES pakai clutch manual tangan, SS clutch auto.

    ReplyDelete
  50. salam nak tanya spotrim lc v2 5s ES ni spotrim dia beza yer dgn spotrim lc yg lain..enkei ade lubang

    ReplyDelete
  51. pembetulan info yamaha lc135 super sport cuma 4 speed saja. saya ada beli model ini

    ReplyDelete
  52. Yg warne hitam biru grey 5speed model tu v2 ke v3

    ReplyDelete
  53. hello bro. sya nak beli online exhaust v3 5s, tapi exhaust 5s habis tinggal lah 4s shaja. boleh ka exhaust 4s pasang ke 5s. kalau x, apa sebenarnya beza exhaust 4s & 5s?

    ReplyDelete