Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391 termasuk GST tetapi tidak termasuk cukai jalan, insurans dan pendaftaran. Honda CB500XA menawarkan segala bagi penunggang yang mahukan model kategori touring dengan gabungan elemen dual purpose pada harga yang lebih mampu.

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

Honda CB5000XA direka untuk perjalanan dan menunggang setiap hari, cukup selesa bagi yang setiap hari perlu ke destinasi tertentu dengan waktu segara. Di kuasakan enjin empat lejang 471cc, kembar selari, sejukan cecair dan sutikan bahan api  PGM-FI Honda.

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

CB500XA mampu menghasilkan kuasa 47hp pada 8,500 rpm dan 43Nm pada 7,000 rpm dengan sistem gear enam kelajuan. Enjin CB500XA mengunakan omboh jenis "crown" sama dengan Honda CBR1000RR, untuk mengurangkan bunyi bising omboh.

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

Model CB500XA di datangkan dengan standart sistem ABS dengan brek cakera hidraulik tunggal depan 320mm dan belakang 240mm. Sistem suspensi bahagian hadapan mengunakan fork jenis teleskopik konvensional diameter 41 mm, dan suspensi belakang jenis Prolink monoshock dengan 9 peringkat pelarasan pra-beban. Berat Honda CB500XA sekitar 198 kg, dan ketinggian tempat duduk sekitar 810 mm. 

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

CB5000XA dilengkapi lampu depan dan belakang jenis LED, dengan jaminan dua tahun atau 20,000 km yang mana lebih awal. Honda CB500XA akan berada di bilik pameran Honda Impian dari 9 Ogos dengan tiga warna baru Asteroid Black Metallic, Candy Rosy Red, dan Pearl Horizon. Model standard Honda CB500X pula sekitar harga RM31,893.

Tiga Warna Baru Honda CB500XA ABS 2017, Harga Dari RM35,391

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018?

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018? seperti yang di nyatakan sebuah laman sesawang Mekanika dengan gambar spyshot yang di perolehi dari sumber dalaman Modenas. Inilah gambaran paling jelas model moped 150cc tempatan dari Modenas yang sangat di tunggu oleh ramai peminat kapcai tempatan. 

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018?

Ini adalah imej paling jelas model dari Modenas 150cc yang bakal di lancarkan. Yang menarik Modenas membangunkan model ini menerusi kepakaran 100 peratus dari jurutera tempatan yang di hantar untuk membuat penyelidikan dan pembangunan di Universiti Graz di Austria.

Sejak perancangan model ini dibuat beberapa tahun lepas, pembangunannya berterusan dengan siri ujian demi ujian untuk memastikan Modenas 150cc benar-benar lasak sebelum di perkenalkan di pasaran.

Seperti yang dinyatakan laman sesawang Mekanika, apa yang menjadikan Modenas 150cc lambat di lancarkan kerana Modenas tidak mahu mengulangi kesilapan sebelum ini dengan hanya mengikut jadual tetapi sebenarnya produksi motosikal belum benar-benar diuji dengan keadaan persekitaran tempatan.

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018?

Mereka bukan sahaja mahu menghasilkan enjin yang benar-benar lasak tetapi juga setiap komponen motosikal ini boleh bertahan untuk jangkamasa panjang.
“Kami telah menukar beberapa peralatan asal dalam lakaran untuk pastikan ianya teruji, malah hari ni pun ujian lapangan masih lagi dibuat. Ia motosikal Modenas paling banyak masa menghabiskan masa di jalanraya,” ujar sumber yang rapat dengan pembuat motosikal Nasional itu.
Logiknya, lihat sahaja motosikal “jenama terkenal” sekarang yang menghadapi banyak isu kualiti. Bukan hanya masalah kualiti semata-mata tetapi poliferasi pengguna yang sudah berubah. Motosikal kapcai kini dipandu dalam jarak yang lebih jauh, infrastruktur lebuhraya kita semakin panjang malah lebuhraya antarabandar juga sudah banyak.
“Profil pengguna sudah berubah, mereka banyak gunakan lebuhraya terbuka yang mana throttle diperah maksimum. Kami perlu pastikan motosikal ini menepati kriteria tersebut, Sepatutnya kami lancarkan 150cc ini lebih awal, tapi proses ujian mengambil masa lebih lama dari yang kami jangkakan. Ia adalah produk 100 peratus tempatan dan kami mahu jadikannya yang terbaik”
Menerusi foto yang diperolehi juga, rekabentuknya supermoped kelihatan ia cukup sporty. Ia merupakan kapcai pertama yang dibina dengan kerangka trellis sepenuhnya.

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018?

Bukan sekadar gimik tetapi konstruksi keseluruhan badan motosikal ini TIDAK menggunakan kerangka berlian (diamond frame) berbeza dari cara kapcai biasa dibuat. Lihat foto yang di zoom in di bawah, kelihatan bahagian enjin di cantumkan terus pada kerangka trellis yang dimaksudkan.

Turut kelihatan ialah brek hadapan dengan cakera beralun (petal disc). Roda belakang juga dilengkapi dengan brek cakera tunggal dan jika anda lihat dengan lebih dekat, kedudukan perehat kaki hadapan dipasang pada kerangka pusat lengan ayun belakang. Bukannya di bahagian bawah enjin sebagaimana kapcai biasa.

Modenas GT150 Bakal Di Pasaran Malaysia Awal 2018?

Modenas 150cc dijangka akan ke pasaran pada awal tahun 2018 dengan tag nama GT150 atau sesuatu seperti itu. Ia belum muktamad tetapi itu adalah nama terdekat yang anda boleh bayangkan setakat hari ini. Modenas akan memperkenalkan satu lagi motosikal sebelum itu iaitu streetbike Dominar 400cc yang di jangka dilancarkan pada penghujung tahun ini.

Sumber : Mekanika

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478 dilihat mampu menambah pilihan bagi peminat permotoran yang bakal menjadi penunggang baru RS150R 2017 ini. Menarik kerana sebelum ini Boon Siew Honda terus mengeluarkan skim warna Repsol, mungkin strategi pemasaran bagi menarik terus pengguna yang dilihat sangat terpengaruh dengan imej racing.

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478

Honda RS150R 2017 di kuasakan enjin empat lejang satu silinder DOHC 149.7cc empat injap mampu menghasilkan 15.6hp pada 9,000 rpm dan kuasa tork 13.5Nm pada 6,500 rpm, dengan sistem suntikan bahan api PGM-FI Honda, RS150R telah mematuhi peraturan Euro 3. Tapi jika RS150R di lengkapi sistem gear enam kelajuan pasti lebih menarik berbanding empat kelajuan ketika ini.

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478

Mengunakan kerangka jenis bingkai perimeter berkembar, suspensi depan dari jenis teleskopik dan penyerap kejutan tunggal di bahagian belakang. Sistem brek mengunakan cakera hidraulik depan dan belakang yang berukuran 296mm depan dan 190mm belakang. Berat RS150R sekitar 122 kg, dengan ketinggian 764 mm. Tangki bahan api mampu memuatkan 4.5 liter petrol.

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478

Ruang simpanan di bawah seat di lihat cukup luas, cluster instrumen dilengkapi dengan speedometer analog dengan skrin LCD yang menunjukkan informasi tolok bahan api, odometer dan jam. Lampu depan utama menggunakan lampu LED.

Tiga Warna Baru Honda RS150R 2017, Harga Dari RM8,478

Honda RS150R 2017 tersedia di semua bilik pameran Honda seluruh Malaysia bermula dari 7 Ogos 2017. Persaingan kepada Honda RS150R ialah Yamaha Y15ZR, yang di jual pada harga RM8,361 pada tahun 2017 yang juga terdapat dalam tiga warna. Tapi jangan di lupa Benelli RFS 150i...


Tiga warna baru Honda RS150R 2017 ialah Candy Scintillate Red dan Pearl Nightfall Blue pada harga RM8,478 manakala Pearl Metallic White (Trico) dan Repsol (versi 2016) sekitar RM8,796. Harga termasuk GST, tetapi tidak termasuk cukai jalan, insurans dan pendaftaran, dan RS150R datang dengan jaminan pembuatan dua tahun atau 20,000 km, yang mana lebih awal.

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167? bagi tidak melupakan model moped yang paling popular sebelum kemunculan Y15ZR, Hong Leong Yamaha memberikan nafas warna baru supaya korang tak lupa Y135LC ini tetap wujud dan utuh.

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167

Yamaha Y135LC 2017 di kuasakan enjin empat lejang silinder tunggal 134 cc SOHC sejukan cecair mampu menghasilkan kuasa kuda sebanyak 11.97hp @ 8500 rpm dan 11.79Nm tork pada 5500 rpm. Walaupun hanya mengunakan sistem karburator, ianya tetap efisyen dengan sistem empat gear kelajuan. Jangan banyak complain ini pun dah memadai untuk Y135LC memecut dengan pantas... nak laju pakai superbike ok...

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167

Tangki bahan api mampu memuatkan petrol 4-liter dengan berat kering hanya 105 kg dan ketinggian tempat duduk 775 mm. Fork depan dari jenis teleskopik dan suspensi belakang dari jenis Yamaha Monocross yang secara keseluruhan ianya cukup selesa.

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167

Y135LC mengunakan cakera brek tunggal pada roda hadapan dan brek dram di belakang, dan di lengkapi dengan roda aloi standart 17-inci. 

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167

Empat Warna Baru Yamaha Y135LC 2017, Harga Asas RM7,167 yang disyorkan tidak termasuk cukai jalan, insurans atau pendaftaran, dan warna-warna baru boleh di dapati dengan segera di bilik pameran Hong Leong Yamaha Malaysia yang sah.

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900 secara rasmi di lancarkan di Malaysia, ketika kami pernah review model terbaru BMW G310R ini bakal memasuki pasaran Asian dan Afrika tidak lama dahulu ramai yang memandang sinis... mana mungkin BMW sebagai pengeluar tersohor keluarkan model kapasiti rendah sebegini... kata mereka yang terlajak pakar tu la...

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

Dan kini akhirnya BMW G310R berjaya di realisasikan dengan rakan kongsi BMW Motorrad di India, TVS dan seperti dijangka G310R adalah percubaan BMW untuk memasuki pasaran Asian dalam segmen pasaran 400cc amnya...mungkin cemburu dengan kejayaan KTM barang kali...

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

Spesifikasi enjin BMW G310R cukup bagus, dilengkapi dengan enjin empat lejang satu silinder 313cc DOHC empat injap, sejukan cecair dengan sistem suntikan bahan api EFI, enjin ini mampu menghasilkan kuasa kuda 34hp pada 9,500rpm dan 28Nm tork pada 7,500 rpm dah hasilnya BMW G310R mampu memecut dari keadaan pegun 0-100 km / j hanya 7.85 saat? ya benar... 

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

Dengan ergonomik lebih selesa, casis tiub keluli (dengan belakang sub-frame bolt-on), suspensi monoshock belakang dan fork USD depan, BMW G310R mampu menjadi model yang sempurna untuk melalui kesesakkan lalu lintas bandar, dengan kemampuan di jalanan yang tidak boleh di pertikaikan lagi dan bergaya mewah, jangan khuatir untuk meredah selekoh di pergunungan.

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

Seperti yang anda inginkan dari BMW, walaupun ini adalah satu-satunya model dengan enjin paling kecil pernah di hasilkan oleh pengeluar Jerman, BMW G310R yang mempunyai senibina berkualiti yang sangat baik dan berteknologi tinggi, termasuk ABS 2-saluran, instrumen kelompok LCD berteknologi tinggi multi function dan brek cakera depan dengan radial-gunung 4 omboh angkup 300mm.

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

Roda 17 inci dengan tayar (belakang) 110/70 dan  (depan) 150/60. Berat basah BMW G310R adalah 158kg dengan tangki 11 liter petrol mampu dimuatkan. Laman sesawang BMW Motorrad Malaysia menyatakan tiga pilihan warna di tawarkan di Eropah - Cosmic Black, Strato Blue Metallic dan Pearl White Metallic Motorsport tetapi tidak dinyatakan pula warna rasmi di Malaysia... mungkin sama la kot...

BMW G310R 2017 Di Malaysia Berharga RM26,900

BMW G310R 2017 dengan harga RM26,900 ini cukup bagus ke pelaburan anda?...